ALLT OM C-VITAMIN

 

Hjältar i mitt badrumsskåp: Därför älskar jag C-vitamin
Hudvårdsrutiner kommer och går, men C-vitaminet består. I alla fall i mitt lilla skönhetsliv där testkörning av nya produkter och laborerande med diverse rutiner ingår i jobbet. Att vara trogen är SVÅRT när nya lockelser landar på hallmattan varje vecka. Men det finns vissa konstanter. Ingredienser och produkttyper som tryggt stannar i rutinen, oberörda av sociala medier-hajper, trender och nyhetskaruseller. Där har vi C-vitaminet! Detta vattenlösliga vitamin som vi redan som barn lärde oss att man skulle överdosera så fort en förkylning var på ingång och som paketerades i neonfärgade brustabletter med syntetiska fruktsmaker som med fantasins hjälp nästan förvandlades till en föräldragodkänd frukostläsk.

C-vitamin  finns naturligt i bär, frukter och grönsaker (mer om dessa inre kollagen- och glowkreatörer senare), men uträttar omedelbara underverk när det appliceras på huden.

C-vitamin är ett absolut måste för oss som suktar efter jämn persikohud som badar i glow. Mest effektivt är ett högkoncentrerade serum som når långt ner i huden, eller pulver som enkelt blandas med valfri kräm.

Men vad gör C-vitamin i hudvård?
Vad gör det inte? C-vitamin är hudvårdens multikonstnär. I hudvård fyller C-vitamin flera funktioner, bland annat:

Kollagenbyggande
C-vitamin triggar hudens kollagensyntes, alltså tillverkningen av hudegna proteinämnet kollagen som ger våra hudar sin fyllighet, fasthet och stuns. Från 25-årsåldern förlorar vår hud kollagen, så därför är det en bra idé att börja skjuta till kollagenstimulerande ingredienser, som C-vitamin, redan i unga år. Maxa kollagenbygget genom att fylla på insidan med C-vitaminrika, antioxidanttäta beautyfoods (vilka de är kan du läsa allt om i böckerna).

Ger glow
C-vitamin har en lätt cellförnyande effekt, vilket ger en jämnare, klarare hud som skimrar av pigg lyster.

Jobbar på pigmenteringar
C-vitamin är en stadig aktör i produkter som jobbar på pigmenteringar, som solfläckar, melasma och post-inflammatorisk hyperpigmentering, till exempel efter finnar. C-vitamin hämmar nämligen melaninproduktionen – men oroa dig inte, din normala hudton i övrigt påverkas inte.

Skyddar mot fria radikaler
Antioxidanter kan beskrivas som rostskydd som skyddar cellerna från oxidativ stress orsakad av fria radikaler. C-vitamin är en superantioxidant som neutraliserar de skadliga stormar av fria radikaler som dagligen bildas i huden av UV-strålar och luftföroreningar, och som åldrar huden i förtid. På sommaren är C-vitaminserum en perfekt kompanjon till SPF för att skydda mot solens sabotage, och på vintern skyddar C-vitamin mot de avgaser som samlas nära marken när det är kallt. Tänk på C-vitamin som ett konserveringsmedel för att hålla huden spänstig, glowig och fyllig oavsett ålder i passet.

Vilken typ av C-vitamin ska jag välja?
Halten av C-vitamin anges ofta i procent på flaskan. En tumregel är att välja 15 procent för maximal effekt – jag brassar gärna på med 20 procent. Men som vanligt är det inte alltid så enkelt som att utgå från procentsatsen, utan man får läsa på kring produkten och vad den lovar.

Den stora utmaningen som tillverkare har är att säkerställa av C-vitaminet är stabilt och därmed effektivt hela vägen från labbet till din hud. C-vitamin oxiderar nämligen lätt vid exponering för syre och ljus, och blir då mindre effektivt, eller i värsta fall verkningslöst. Min största C-vitamincrush just nu ultrastabila formen THD-askorbat (THD ascorate). Det är fettlösligt, vilket betyder bättre penetration genom hudbarriären som består till stor del just av lipider (fettämnen). Väl i huden bryts det ner till askorbinsyra. Några av mina mest älskade C-vitaminserum – Dr Brandt C-Scription, Sunday Riley C.E.O Brightening Serum och Peter Thomas Roth Poten-C-serien – innehåller just THD.

Även klassikern L-askorbinsyra (L-ascorbic acid), som är den aktiva formen av askorbinsyra (ren C-vitamin), är toppen. Klassiker som Skinceutical CE + Ferulic och Paula’s Choice C-Booster innehåller just L-askorbinsyra.

Andra effektiva derivat är magnesium ascorbyl phosphate och ascorbyl palmitate.
C-vitamin får ofta sällskap i flaskan av ferulsyra och E-vitamin, som förstärker effekten.

När på dagen ska jag använda C-vitamin?
C-vitamin skyddar huden mot dagliga sabotörer som solljus och luftföroreningar, så mest nytta ger applicering på morgonen. Använd alltid solskyddsfaktor med minst SPF 30 för att skydda det solkänsliga C-vitaminet i huden. Har du superkänslig hud och ska börja med C-vitamin för första gången? Skola in serumet långsamt eller välj en variant med lite lägre procent. Produkten måste skyddas från solljus, så därför förpackas ofta C-vitamin i mörka flaskor. 

Serum, pulver eller kapslar?
C-vitamin kommer bäst till sin rätt i koncentrerad form, som serum eller pulver. Pulvret har som fördel att det kan mixas ner i din vanliga kräm, och är hyperstabilt. Kapslar innehåller en perfekt dagsdos, och har ofta en skön oljebas. Men enklast tycker jag nog ändå är serum.

KAPSLAR
Serumkapslar
Super C Smart Nutrient Beauty Capsules, 799 kr, Oskia.
Serumkapslar AF vitamin C Serum Capsules (20% Vitamin C), 689 kr/60 kapslar, Exuviance. 

SERUM

BÄST FÖR TORR HUD
Återfuktande serum
med 15 % THD askorbat,  C.E.O Rapid Flash Serum, 919 kr, Sunday Riley.

BÄST FÖR MEGALYSTER
Högeffektivt serum
med 20% THD askorbat, Potent-C Power Serum, 1 145 kr, Peter Thomas Roth

BÄSTA KLASSIKERN
Lättflytande serum
, CE + Ferulic, 1 599 kr, Skinceuticals

DAG- OCH NATTCRÈME
C+ Collagen deep cream, 995 kr, Dr Dennis Gross.

PULVER
C-vitaminpulver som blandas med valfri hudcrème 100% L-Ascorbic acid powder, 69 kr, The Ordinary.

 
C.E.O Rapid Flash Serum, 919 kr, Sunday Riley.

C.E.O Rapid Flash Serum, 919 kr, Sunday Riley.

Potent-C Power Serum, 1 145 kr, Peter Thomas Roth

Potent-C Power Serum, 1 145 kr, Peter Thomas Roth