STORA SPF-GUIDEN

Solen är här nu! Som solrosor vänder vi våra ansikten mot lyckans klot och låter oss svepas in i värme, lättja och ljus, Meeen. Efter solsken kommer tyvärr, om inte regn, så i alla fall en rejäl baksmälla.  Förutom att vara farlig så orsakar solen – AKA hudsabotören über alles – ungefär 80 procent av hudens åldrande. 


För att stoppa UV-strålarnas framfart i min hud så monterar jag upp skyddsmurar både inifrån och utifrån.


I denna guide tänkte jag berätta om hur jag hjälper huden att segla genom sommaren utan tråkiga solskador med hjälp av tre verktygslådor:

1. SPF-produkter

2. Maten
3. Kosttillskott


Vi börjar med SPF!

Maten hittar du här och kosttillskotten här.


SPF – mina 6 budord och favoritprodukter för utsidan

Solskyddets mest livsviktiga funktion är förstås att skydda mot hudförändringar och hudcancer, men SPF är också överlägset viktigaste skönhetsmedlet om du vill bromsa hudens åldrande.

Vår hud har två åldrar – åldern som syns i passet (kronologisk ålder) och åldern som syns i huden (biologisk ålder).  Att huden blir brun är ett kvitto på att skadliga processer – som på sikt bl a bryter ner kollagen, gör huden mindre elastisk, ger grövre hudtextur och brassar på pigmenteringar – är igång. Dessutom kan hudsjukdomar som rosacea förvärras. SPF är den absolut enklaste skadeförsäkring du kan teckna.

ATT vi ska använda solskydd är en no-brainer, men HUR är lite svårare.


Därför kommer här mina 6 budord för SPF!


1. Sikta högt
SPF betyder sun protection factor, och anger hur många gånger längre du kan vistas i solen utan att bränna dig, jämfört med utan solskydd. Välj alltid minst SPF 30. Jag lovar – du kan ändå få gyllene färg om du vill det. Solkysst, men inte bränd! Det är ingen större skillnad på SPF 30 och 50, men gå aldrig under SPF 30.


2. Snåla inte
Mängden är A och O för att komma upp i den solskyddsfaktor som utlovas på flaskan. Beroende på hudyta behövs minst 1/2 tsk till ansiktet och ca 1/2 dl till kroppen. Men även om du är insmord enligt konstens alla regler så är hatt, solglajja, skugga och att skippa direkt sol mellan 11-15 minst lika viktigt.

3. Läs på flaskan
På flaskan finns en massa viktig info – från hur hög SPF produkter har till vilken typ av solskyddsfilter den innehåller. Det finns kemiska solfilter, som går ner i huden och absorberas UV-strålarna, och fysikaliska solfilter, som lägger sig på huden och reflekterar bort solen som en spegel. Generellt är fysikaliska filter, som zinkoxid, bättre för mycket känslig eller akne-/rosaceabenägen hud, men många märken kombinerar olika solfilter med bravur.

 Välj produkter som skyddar både mot UVA (strålarna som skadar huden och piskar på åldrandet) och UVB (strålarna som orsakar hudcancer).


4. Återapplicera ofta (snark)
Tyvärr är inte det solskyddsfilter uppfunnet som appliceras på morgonen och stannar till kvällsduschen. Vi får snällt återapplicera varannan timme för att skyddet ska hålla i sig. SÅ SEGT JAG VET. Jag tycker det är enklast med mist, men vet folk som applicerar ovanpå sminket.


5. Kombinera med C-vitamin
SPF + antioxidanter (med C-vitamin i täten) = skadeförsäkring i toppklass. Solens UV-strålar bildar en storm av fria radikaler som skapar oxidativ stress och bryter ner kollagen och elastin i huden. Och vad händer när kollagenet och elastinet försvinner? Jo, huden blir slapp och tunn – lite som ett uttänjt gummiband. Bästa krockkudden mot fria radikaler är antioxidanter, som neutraliser och oskadliggör sabotaget. Solskydd med tillsatta antioxidanter är topp. För en rejäl skyddsväst mot de fria radikalerna, grunda först med ett C-vitaminserum som tar udden av både UV-strålar och luftföroreningar. 


6. Kika på din hudvårdsrutin

Använder du retinol och/eller syror måste du vara extra nitisk med SPF. Dessa ingredienser är nämligen cellförnyande, vilket innebär att nya hudcellsbebisar som är extra solkänsliga ligger blottade mot solen. Det är både skadligt och pengar i sjön att behandla huden med cellförnynde produkter om man struntar i solskydd. Ungefär som att köpa en senaste Iphonen och strunta i mobilskal. Det går jättebra att använda retinol och syror på sommaren (tänk på alla som bor i soliga länder), men ta ansvar, oki?

Vissa mediciner ökar också hudens solkänslighet, t ex antibiotika, krämer med Ibuprofen och akneläkemedel (tretionoin både i tablett- och krämform).


7. Investera i after sun-produkter
Vid första anblick kan de tyckas onödiga, men produkter som appliceras efter en dag i solen är oväntat mumsiga. Solen torkar ut huden, och after sun rycker in med fukt och svalka, ofta med ingredienser som hyaluronsyra och aloe vera. After sun stöttar också reparation och innehåller ofta skyddande antioxidanter. 

Ett gäng favoriter!

Den smarta dagkrämen: Medik8 Advanced day total protect SPF 30, 845 kr
Om du vill minimera stegen i din rutin är dagkräm med SPF en genialisk grej. Jag älskar denna rika, superåterfuktande kräm.

Den med antioxidanter: Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 30, 299 kr
Doftar fransk Riviera! Smälter in på dirr! Pimpad med antioxidanter och spännande, vårdande ingredienser! Mattar ner oönskad glans! Gul tub som för en glad! Full pott, det hör ni ju.

Den mineralbaserade: Dr Brandt Liquid sun shield SPF 50, 595 kr
Ett helt fysikaliskt, mineralbaserat solskydd som lägger sig som en sömlös slöja ovanpå vilken dagkräm som helst, och funkar lika bra på känsliga och aknebenägna hudtyper. Innehåller fermenterad muskatellsalvia och planktonextrakt som verkar utjämnande på hudtonen.

Den franska apoteksklassiken: La Roche-Posay Anthelios 30+ Fluid Invisible, 179 kr
Fransk pharmacie-favorit som varken känns eller syns – inte ens om den hamnar nära ögonen. Slutsåld nästan överallt av en anledning. 

Den reparerande: Dermaceutic K Ceutic SPF 50, 519 kr
Första gången jag testade denna var när hudterapeuten skickade med mig en provburk efter Dermapen-behandling. Har man nålat huden behövs nämligen solskydd av högsta säkerhetsklassning. Samma sak efter kemisk peeling eller när huden av annan anledning behöver både skyddas och repareras. Suverän på rosaceahud.


Den glowiga: Paula’s Choice Essential Glow Moisturizer SPF 30, 429 kr
Hade jag varit dansk (vilket jag nästan är pga skånsk!) så hade jag sagt att denna är VILT fin. Den jämnat ut och glowar upp hudtonen, samtidigt som den skyddar och vårdar huden med ingredienser som pigmenthämmande lakritsextrakt, stärkande niacinamid och lysterhöjande C-vitamin.


Den plånboksvänliga: Eucerin Sun Sensitivity Gel-Cream Face & Body SPF 50, 129 kr 

Man kan alltid lita på Eucerin för solskydd! Denna lätta gel är suverän för hud som lätt drabbas av soleksem.


Den portabla: Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Protection Mist SPF 50, 129 kr
I handväskan, strandväskan, skrivbordet, bilen, what have you. Att applicera solskydd varannan timme med kräm känns… inte lockande. Att spritsa med en frisk mist däremot är himmelskt! Även Mesoestetic och Filorga gör UV-skyddande nistar i toppklass.

Den lille för läppen: ACO Sun Soft Lips SPF 25, 79 kr
Det är så lätt att glömma munnen! Den här godingen är billig nog att kunna slösa, skön nog att vilja återapplicera hela tiden och fin nog i sin rosaskimrande glossighet att vilja använda varje dag.



Bild 1Beautyfood