Sourcream ’n’ onion grönkålschips

 
Sourcream_n_onion_gronkals_chips.jpg

Under många år reste jag till London eller New York med halvtom resväska för att kunna skeppa hem (svindyra) påsar grönkålschirre från Whole Foods. Sen hittade jag några återförsäljare i Stockholm och årtiondets dyraste vana tog fart. Efter ångestbryt i samband med läsning av kontoutdrag bestämde jag mig för att själv bli grönkålschipsmästare. Och jag tycker att jag har lyckats ganska bra! Som den löklover jag är öser jag på rejält med lökgranulat (eller lökpulver, båda finns i kryddhyllan). Chipsen avnjuts med fördel till iskallt vitt vin.

3–4 PORTIONER

300 g grönkål

2 dl cashewnötter

3 msk näringsjäst (B-jästflingor)

2 msk vatten

2 msk lökgranulat eller lökpulver

1 msk äppelcidervinäger

1 msk oliv- eller rapsolja

1 citron, saften

1 tsk vitlökspulver (kan uteslutas)

2 tsk flingsalt + till topping

ev vatten

GÖR SÅ HÄR: 

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg cashewnötterna i blöt minst 30 minuter. Riv försiktigt bladen från grönskålsstammen och rensa bort grova trådar, det perfekta chipset är cirka 5 x 5 cm. Skölj grönkålsbladet och torka dem jättenoga med hushållspapper. Alltså verkligen jättenoga – minsta kvarhängande vattendroppe ger tråkig soggighet. 

Skölj av cashewnötter noga. Mixa cashewnötter, näringsjäst, vatten, lökpulver, äppelcidervinäger, olja, citronsaft, vitlökspulver (om du använder det) och salt till en kräm. Späd med lite vatten om den blir för tjock. 

Häll krämen i en stor bunke tillsammans med kålen. Massera in krämen i grönkålen så den täcker alla blad, det tar minst 1 minut. Lägg ut grönkålsbladen med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Grädda chipsen cirka 25–35 minuter tills cashewkrämen är knaprigt gyllene och chipsen frasiga, men inte brända. Ta ut plåten halvvägs och vänd så att värmen blir jämnt fördelad. Du kan ha två plåtar inne samtidigt. 

Ta ut chipsen, strö över lite extra salt och låt svalna före servering så att knaprigheten sätter sig.

TIPS!
Skölj grönkålen dagen före och låt bladen ligga på tork på hushållspapper i kylen över natten.

B E AU T Y B O N U S 
Grönkålschirre är formidabel beautyfood. I grönkålsbladen huserar ett helt gängviktiga antioxidanter, rynkfajtande C-vitamin, ämnen som hjälper leverns naturliga detox på traven (hur passande är inte det i ett drinktilltugg?), samt K-vitamin som boostar blodcirkulationen och kan sudda bort mörka ringar under ögonen. Lite oväntat innehåller grönkål också den hud- och hårälskande fettsyran omega-3. Näringsjästen är en bomb av B-vitaminer som får håret och naglarna att frodas.

 
 
 
BeautyfoodSnacks